به گزارش خبرنگار مهر، چنانچه کشوری به لحاظ برخورداری از رفاه، امنیت، آسایش، آزادی بیان، صندوق های یاری رسان، تامین اجتماعی و غیره معضلی نداشته باشد از آسیب های عمومی آن نیز کاسته می شود. بنابراین اهتمام دولت و سازمان های مردم نهاد، افراد خصوصی و پلیس به کاهش ها و خطرات اجتماعی به رفاه و رشد و توسعه آن جامعه منجر خواهد شد.
بنابراین کشورهای که دچار انواع هرج و مرج، بی بندو باری و مشکلات تربیتی هستند معمولا در فقر به سر می برند.
سیاست رفع آسیب های اجتماعی سیاست برد - برد است بدین معنی که افراد آسیب دیده از این سیاست بهره مند می شوند و هم جامعه با خیال راحت به فکر توسعه و رشد و خود می افتد.
قانون گرایی مبنای مهم پیشگیری از وقوع و گسترش آسیب های اجتماعی است
قانون گرایی مبنای دیگر پیشگیری از وقوع و گسترش آسیب های اجتماعی است جامعه قانون مند جامعه ای است که در آن ضعیف و فقیر از کیفر قانون می هراسند.
اگر در جامعه ای برخی افراد با وجود ارتکاب جرم مجازات نمی شوند اما عده ای کثیری از مردم ضعیف جامعه با کیفرهای حاکمیت مواجه می شوند بدون شک چنین قوانینی مشکلات بنیادی جامعه را رفع نخواهد کرد.
به لطف خدا و تلاش تمامی مسئولان به ویژه مدیران فرهنگی و انتظامی در حوزه آسیب های اجتماعی، تمامی آحاد مردم شاهد رشد و تحول اقدامات موثر و سازنده در این حوزه ها باشند.
رئیس پلیس پیشگیری گیلان به اهمیت و شاخص های امنیت اشاره کرد و گفت: از شاخص های میزان سنجش امنیت در کشور بهداشت روانی است.
سرهنگ وحید خوش خلق افزود: سلامت اجتماعی شامل عناصر متعددی است که این عناصر در کنار یکدیگر نشان می دهند که چگونه و در چه درجه ای افراد در زندگی اجتماعی خود خوب عمل می کنند.
نهاد خانواده ستون اصلي فرهنگ سازي و سلامت اجتماعي است
وی همچنین با اعلام اینکه نهاد خانواده ستون اصلي فرهنگ سازي و سلامت اجتماعي است، اظهارداشت: خانواده به عنوان يک واحد و سازمان اجتماعى داراى نقش ها و وظايف متعدد و متکثرى است.
رئیس پلیس پیشگیری گیلان گفت: ترويج بي بند و باري و مواد مخدر هدف دشمنان در به زانو آوردن سلامت اجتماعي است و بايد با هوشياري و با همكاري نهادهاي رسانهاي، آموزشي و خانواده اين توطئه ها را مهار كرد.
وی افزود: برنامه ريزي براي همگاني كردن آموزش مهارت زندگي به مردم به ويژه زنان و قشر جوان مي تواند نتايج مفيدي در كاهش آسيب هاي اجتماعي و ارتقاي فرهنگ فردي و اجتماعي داشته باشد.
خوش خلق ادامه داد: بحث سلامت و بهداشت جوامع انسانى يكى از مهمترين مسائلى است كه هر انسان دلسوزى بايد هم به آن بينديشد و هم توجه كند.
بدون شک امروز نه تنها سلامت جسمى بلكه سلامت روانى، فكرى، رفتارى و ساير بخش هاى مربوط به انسان بايد مد نظر قرار گيرد. سلامت روان، فكر و آرامش روحى تاثير بسيار زيادى بر سلامت جسمى دارد.
بنابراین امنيت روانى و اقتصادى دو عامل است كه نبود آن منشا بسيارى از نگراني ها و بيماري هاى رواني است.
یک شهروند لاهیجانی در این باره می گوید: به یقین رابطه مستقيمى بين روان و جسم است همه پبامبران آمده اند تا بشر را به يك زندگى سعادتمند دعوت كنند.
محمد رستگار افزود: خداوند پيامبران را براى سعادت بشر فرستاد اگر بشر به تنهايى مى توانست زندگى سعادتمندانه اى براى خودش ايجاد كند به یقین نيازى به ارسال رسل و پيامبران نبود.
وی همچنین با بیان اینکه پيامبران رهبر و هدايت گر انسان ها به سمت كمال مادى و معنوى هستند، اظهارداشت: آموزه هاى پيامبران بهترين دستورالعمل براى زندگى سالم، فردى و اجتماعى است.
شهروندی از ماسال به مهر گفت: در آموزه هاى پيامبران دستورهاى اقتصادى، اجتماعى و فرهنگى در يك نظم و انسجام كامل مشاهده مى شود.
مرجان رحمانی با بیان اینکه دستورهاى پيامبران يك نظام و يك مكتب زندگى است، افزود: بدون بازگشت به مسير و فرهنگ پيامبران دستيابى به قله سلامت و سعادت امكانپذير نيست.
دستورهاى پيامبران و امامان معصوم يك نظام و يك مكتب زندگى است
وی همچنین عوامل اقتصادی را یکی از مهمترین عوامل شکل گیری انحرافات و آسیب های اجتماعی دانست و اظهارداشت:در تبیین و توضیح علل پیدایش بزهکاری، سرقت ، جرم و سایر مسائل اجتماعی می توان بیشتر به عوامل اقتصادی اشاره و توجه کرد.
این دانشجوی رشته جامعه شناسی ادامه داد: محرومیت های مادی از مهمترین عوامل بوجود آورنده سرقت و فقر است.
دیگر شهروند رشتی در این خصوص گفت: از مشخصه های بارز و برجسته شخصیتی افراد بزهکار خودمحوری، پرخاشگری، هنجارشكنی، فریبندگی ظاهری و عدم احساس مسئولیت است.
علی قاسمی افزود: این گونه افراد به پیامد عمل خود نمی اندیشند در كارهای خود بی پروا و بی ملاحظه هستند و در پند گرفتن از تجربیات، بسیار ضعیف بوده و در قضاوت های خود یك سویه هستند.
وی اظهارداشت: این افراد حتی در پوشش و سبك و شكل ظاهری خویش به ویژه در شیوه لباس پوشیدن، آرایش مو و صورت به گونه ای كه خلاف قاعده و خلاف سبك مرسوم سایر افراد اجتماع باشد، عمل می كنند تا جلب توجه کنند.
مطالعات و تحقیقات نشان می دهد تا زمانی كه اعضای جامعه پای بند به اعتقادات مذهبی خود باشند خود و فرزندانشان به فساد و بزهكاری روی نمی آورند. بنابراین، افزایش انحرافات اجتماعی می تواند ناشی از عدم پای بندی خانواده ها به آموزه های دینی باشد.
نماینده فومن و شفت در مجلس شورای اسلامی در این رابطه گفت: هزینه های پیشگیری همیشه کمتر از هزینه های اقدام است بنابراین کانون خانواده، مساجد، سازمان های فرهنگی و غیره نقش مهمی در پیشگیری از آسیب های اجتماعی دارند.
ناصر عاشوری با بیان اینکه ماهیت انحراف اجتماعی بسیار پیچیده و مشکل است، افزود: کجروی همانند سایر پدیده های اجتماعی دارای کارکردهای منفی زیادی است.
انحرافات اجتماعی مانع رشد و توسعه جامعه می شود
وی همچنین با بیان اینکه بررسی و ریشه یابی انحرافات اجتماعی از اهمیت زیادی برخوردار است، اظهارداشت: انحرافات و مسائل اجتماعی امنیت اجتماعی را سلب و مانعی برای رشد و توسعه جامعه محسوب می شود.
نماینده مردم فومن و شفت در مجلس شورای اسلامی گفت: اعمال و شیوه های رفتاری افراد بزهكار و كجرو نظام اجتماعی را متزلزل و گاهی نیز مختل کرده و موجب می شود كه رعایت ارزش های اخلاقی و هنجارها در جامعه و نزد سایر افراد زیرسؤال رفته و آن را به پائین ترین سطح عمل تنزل دهد.
با این توصیف گسسته شدن پیوندهای عاطفی و روحی میان اعضای خانواده از دیگر مولفه های مهم در سوق یافتن نوجوانان و جوانان به سمت و سوی بزهكاری و انحرافات اجتماعی است.
هر چند در بسیاری از خانواده ها، پدر و مادر دارای حضور فیزیكی هستند اما متاسفانه حضور وجودی و معنوی آنان برای فرزندان محسوس نیست، در چنین وضعیتی فرزندان به حال خود رها و ارتباط آنان با افراد مختلف بدون هیچ نظارت، ضابطه و قانون خاصی در خانوده صورت می گیرد بنابراین این مهم زمینه را برای خلاء عاطفی فرزندان فراهم می كند.
یک کارشناس مسائل اجتماعی با بیان اینکه بیكاری یكی از ریشه های مهم بزهكاری و كجروی افراد یك جامعه است، گفت: بیكاری زمینه ساز بسیاری از انحرافات اجتماعی است.
رضا رجبی افزود: در میان علل و عوامل پیدایش بزهكاری و ارتكاب انحرافات اجتماعی، عامل فقر و مشكلات معیشتی و اقتصادی از جایگاه ویژه ای برخوردار است.
وی اظهارداشت: از دیگر عواملی كه موجب سوق یافتن جوانان به سوی انحرافات اجتماعی است، فقر فرهنگی و محدودیت ها و تبعیض های ناشی از فقر فرهنگی است.
این کارشناس مسائل اجتماعی گفت: بطورکلی اسلام به پیشگیری جرم بیش از اصلاح مجرم اهتمام دارد به همین دلیل پیش از هر چیز به عوامل به وجود آورنده و زمینه های گناه و جرم توجه ویژه دارد و برای مقابله با آن چاره سازی كرده است.
وی افزود: اسلام آگاهی، علم و تفكر را مایه اساسی هر نوع پیشرفت و سعادت دانسته آن را بسیار می ستاید و از جهل و نادانی كه مایه بدبختی و گناه است، نهی می كند.
امر به معروف و نهی از منكر در اسلام به عنوان یک وظیفه همگانی توجه شده است
رجبی اذعان داشت: علاوه بر این اسلام به امر به معروف و نهی از منكر به عنوان وظیفه همگانی توجه كرده و انجام عبادات روزانه فردی و جمعی را به عنوان عوامل پیشگیرانه مطرح كرده است.
وی ادامه داد: البته در جای خود پس از وقوع جرم و علی رغم آن همه التفات و توجه به امر پیشگیری و اصلاح و بازپروری، اسلام برای مجازات نیز به عنوان اهرمی برای جلوگیری از تكرار وقوع جرم تاكید فراوان دارد در واقع، مجازات ها در اسلام نیز برای امر پیشگیری است.
این کارشناس اجتماعی یادآورشد: علاوه بر اقدامات پیشگیرانه، شناسایی راهكارهایی برای شناخت مشكلات نوجوانان و جوانان امری لازم و ضروری است. شناخت نیازهای روانی و كیفیت ارضای این نیازها در شادابی و نشاط فرد بسیار موثر است.
معاون پیشگیری بهزیستی گیلان نیز گفت: خانواده ها نیز وظایفی در مقابل پیشگیری از جرم و بزهكاری فرزندان دارند.
سعید سادات منصوری افزود: دوستی با فرزند و حذف فاصله والدین با فرزندان، به گونه ای كه آنان به راحتی مشكلات و نیازهای خود را به والدین بگویند و همچنین تقویت اعتقادات فرزند به ویژه در كودكی و نوجوانی در كنار پای بندی عملی والدین به آموزه های دینی از جمله وظایف خانواده ها است.
وی اظهارداشت: ایجاد سازگاری در محیط خانه، ایجاد بستر مناسب برای احساس امنیت، آرامش، صفا و صمیمیت و درك متقابل والدین و فرزندان، تلاش برای تامین نیازهای مادی و معنوی فرزندان از سوی والدین، توجه به نیازهای روحی و عاطفی اطفال و نوجوانان و ایجاد فضای مطلوب و آرام در خانواده از دیگر وظایف خانواده است.
معاون پیشگیری بهزیستی گیلان ادامه داد: از وظایف عمده دیگر خانواده می توان به مراقبت والدین نسبت به اعمال و رفتار فرزندان خود، برنامه ریزی مناسب برای تنظیم اوقات فراغت نوجوانان و جوانان، نظارت جدی والدین نسبت به دوست یابی فرزندان را نام برد.
وی یادآورشد: علاوه بر خانواده سایر نهادها همچون فرهنگی، قضایی، آموزشی، اجتماعی و غیره نیز در این زمینه وظایفی دارند كه تقویت ارتباط میان والدین دانش آموزان با مربیان و عدم واگذاری مسئولیت تربیت فرزندان به مدرسه یا خانواده به تنهایی، تقویت مراكز مشاوره ای مفید و كارآمد در مدارس از جمله این موارد است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان هم در این خصوص با بیان اینکه هنر نقش موثری در کاهش آسیب های اجتماعی دارد، گفت: هنر متعهد به عنوان تعالی دهنده روح و روان انسان می تواند در این زمینه بسیار موثر باشد.
هنر نقش موثری در کاهش آسیب های اجتماعی دارد
علی اسماعیل پور افزود: در گذشته دشمنان با سلاح های سخت افزاری برای تسخیر کشورها استفاده می کردند اما امروزه از طریق جنگ نرم و رخنه در فرهنگ و اعتقادات جوانان این نقشه شوم را دنبال می کنند.
وی ادامه داد: در حوزه جبهه جنگ نرم، دشمنان تمام توان و نیروهای خود را به میدان آورده و بنیان های فکری جوانان و خانواده ها را با استفاده از راه اندازی شبکه های ماهواره ای و اینترنتی مورد هدف قرار داده اند.
به هر حال باید اذعان کرد که ضرورت آشنایی نیروهای نظامی و انتظامی با انحرافات اجتماعی و نحوه برخورد با آنان،اعمال مجازت های سنگین، علنی و جدی برای باندهای فساد و اغفال، تقویت نظارت های اجتماعی رسمی، دولتی و نیز نظارت های مردمی و محلی از قبیل امر به معروف و نهی از منكر، برنامه ریزی اصولی و صحیح برای اشتغال در جامعه، رفع بی عدالتی، و پیگیری منطقی نیازهای جوانان، تامین امنیت و نیاز شهروندان، جلوگیری از مهاجرت های بی رویه به شهرهای بزرگ و جلوگیری از پرداختن جوانان به اشتغال های كاذب، ایجاد تسهیلات لازم برای جوانان و نوجوانان از قبیل وام ازدواج، وام مسكن، وام اشتغال، ایجاد بستر مناسب برای ایجاد بیمه همگانی، بیمه بیكاری، و برخورداری نوجوانان و جوانان از تسهیلات اجتماعی و غیره می تواند در پیشگیری از آسیب های اجتماعی بسیار موثر و مفید باشد.
نظر شما